W ramach programu poznawania kultury i tradycji krajów, z których pochodzą nasi cudzoziemscy uczniowie, w poniedziałek 19 grudnia 2016 roku młodzież z obu drugich klas gimnazjalnych wraz z paniami dyrektor-Małgorzatą Perzyną i Mariolą Borucińską - oraz ze swoimi wychowawczyniami- panią Anną Miecznik i panią Anetą Michalczyk - wzięła udział w obiedzie w chińskiej restauracji Xinglong w Wólce Kosowskiej.

Obiad poprzedziła prelekcja pani Katarzyny Tu - chińskiej asystentki kulturowej, dotycząca prezentacji potraw chińskiej kuchni, jej regionalnego zróżnicowania i specyficznej filozofii związanej z przyrządzaniem i spożywaniem określonych produktów. Ta interesująca prezentacja multimedialna była jedynie wstępem do faktycznego poznania kuchni naszych azjatyckich przyjaciół.

Zjedzenie obiadu w prawdziwej chińskiej restauracji okazało się najbardziej praktycznym i bezpośrednim sposobem poznania specyfiki kuchni orientalnej. Sądząc po tym, jak błyskawicznie znikały z półmisków kolejne serwowane nam dania, można wnioskować, iż wszystkim chińskie jedzenie przypadło do gustu. Poćwiczyliśmy także umiejętność posługiwania się pałeczkami, które przy orientalnym stole zastępują nasze sztućce. Wydaje się, że nasza młodzież opanowała tę sztukę błyskawicznie.

Jedliśmy chiński obiad w sali restauracyjnej, w której obok orientalnych dekoracji była także choinka i inne elementy bożonarodzeniowego wystroju. Podkreślało to wielokulturowość i specyficzny charakter nie tylko naszej szkoły, ale również środowiska, w którym mieszkamy.

Sławomir Stoczyński - pedagog kulturowy

DSC01087.JPG DSC01088.JPG DSC01089.JPG

DSC01093.JPG DSC01094.JPG DSC01095.JPG

DSC01096.JPG DSC01097.JPG DSC01098.JPG

DSC01099.JPG DSC01100.JPG DSC01102.JPG

DSC01103.JPG DSC01104.JPG