W grudniu klasy drugie gimnazjum wzięły udział w programie edukacyjnym „Lubella inspiruje i edukuje”. Program przygotowany przez dyplomowanych dietetyków i psychologa ma charakter społeczny i jest adresowany do rodziców, uczniów oraz nauczycieli. Jego głównym celem jest podniesienie świadomości znaczenia prawidłowego odżywiania w życiu człowieka.

Podczas tegorocznej, III edycji, uczniowie odkrywali właściwości zbóż, poznawali zasady prawidłowego żywienia w ramach nowatorskiej Gry szkolnej, a także mogli przygotować wyjątkowe dania z wykorzystaniem produktów zbożowych według zaproponowanych przepisów. Nasi gimnazjaliści realizowali zagadnienia objęte programem w trakcie 3 godzin lekcyjnych. Niestandardowe zajęcia zaproponowane przez autorów programu przypadły uczniom do gustu. Chętnie, pracując w grupach, wykonywali plakaty na temat walorów zdrowotnych i żywieniowych zbóż, podejmowali rywalizację w Grze szkolnej oraz wspólnie przygotowali zbilansowane potrawy, których podstawą były zboża. Po wspólnym przygotowywaniu potraw odbyła się konsumpcja jogurtowych pancakes, sałatki z makaronem rurki, mozzarellą, pomidorkami i awokado oraz makaronu świderki z kurczakiem w sosie śmietanowym. Nasze działania w ramach programu zostały potwierdzone przez organizatorów certyfikatem uczestnictwa.

Małgorzata Perzyna, Aneta Michalczyk – nauczyciele biologii realizujący program

IMG_1035.JPG IMG_1037.JPG IMG_1042.JPG

IMG_1043.JPG IMG_1047.JPG IMG_1048.JPG

IMG_1120.JPG IMG_1236.JPG danie.jpg