W lutym uczniowie z klasy 2b i 3c w ramach zajęć z Zielarni mieli okazję rozwijać swoje zdolności kulinarne, piekąc pyszne i zdrowe ciasteczka ziołowe. Uczniowie przekonali się, że min.: macierzanka, kardamon, nasiona kopru włoskiego, anyż, kolendra, kurkuma, gałka muszkatołowa mogą wzbogacić smak słodkości, wykazując jednocześnie zdrowotne działanie. Zajęciom towarzyszyły pozytywne emocje.

A oto przepis na kruche ziołowe ciasteczka

Składniki: 200 g mąki pszennej, owsianej lub orkiszowej (niepełna szklanka), plus mąka do podsypania;150 g masła;100 g cukru (można użyć cukru brązowego lub ksylitolu); 3 żółtka, 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 łyżka macierzanki; 1 łyżka nasion kopru włoskiego; 1 łyżeczka rozmarynu; 1 łyżeczka nasion anyżu; 1 łyżeczka nasion kolendry ;1 łyżeczka kardamonu, po szczypcie kurkumy, gałki muszkatołowej i soli; ziarno sezamu i siemienia lnianego.

Wykonanie: Wszystkie zioła mielimy w młynku i mieszamy razem z mąką oraz z cukrem. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka, jogurt i zagniatamy ciasto. Masę ciasteczkową formujemy w wałeczek, owijamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Wyciągamy i formujemy ciasto, układając je na papierze do pieczenia. Na wierzchu posypujemy ziarnem sezamu i siemienia lnianego, delikatnie wgniatając. Blaszkę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 min/180 °C, najlepiej w piekarniku z termoobiegiem.

SMACZNEGO !

Joanna Bałazy

IMAG2555.jpg ciasteczka.jpeg received_1069261053556336.jpeg

received_1316246795411085.jpeg received_162391322156531(1).jpeg received_1686643758195833.jpeg

received_172465174642866.jpeg received_2407743846038970.jpeg received_253020136409949.jpeg

received_331860068114867.jpeg received_3630083103711848.jpeg received_429841178286413.jpeg

received_752852452036953.jpeg received_798178744129202.jpeg