W ostatni piątek stycznia uczennice koła biologicznego oraz PCK zostali zaproszeni do udziału w warsztatach kulinarnych. Panie Aneta Michalczyk oraz Joanna Bałazy zaproponowały uczniom przygotowanie kruchych ziołowych ciasteczek. Sala lekcyjna przybrała formę pracowni cukierniczej a sami uczestnicy zajęć wyposażeni zostali w odzież ochronną. Uczniowie również mogli współuczestniczyć w gromadzeniu potrzebnych składników. Przepis jest oryginalny a same ciastka pachną ziołami, są delikatne i kruche.

Przyprawy, które wchodzą w ich skład wpływają pozytywnie na nasz układ pokarmowy. Jedną z przypraw jest kurkuma, której główny składnik kurkumina wykazuje aktywność antyoksydacyjną, przeciwwirusową, antybakteryjną, przeciwgrzybiczną oraz przeciwnowotworową. Ponadto powoduje ona wzrost poziomu glutationu,  związku o właściwościach przeciwutleniających. Kurkumina działa ochronnie na przewód pokarmowy – zapobiega zaburzeniom trawienia, wykazuje działanie przeciwwrzodowe oraz oczyszcza organizm.  Nasze ciastka przeznaczyliśmy do degustacji podczas XXXI finału WOŚP w naszej szkole.

Aneta Michalczyk, Joanna Bałazy

327022316_1200582053887376_2443597277850951975_n.jpg 327433411_5762839707136920_4029131903885223697_n.jpg 327796243_921014375562604_3036988173094506479_n.jpg

328087462_514144127273232_8196681258963318733_n.jpg 328307070_562792439097172_8631489540002169832_n.jpg 328409967_1558111738032742_7824474091175571845_n.jpg