Owoce i warzywa są cool -pod takim hasłem przewodnim grupa uczniów działających w szkolnym kole PCK zaplanowała akcję promującą spożywanie owoców i warzyw wśród uczniów oddziałów przedszkolnych. W miesiącu wrześniu korzystając z dostępności sezonowych owoców zaproponowano wszystkim przedszkolakom degustację jabłek. Koordynacją wydarzenia zajęła się A. Rozwadowska z klasy III C.

W ramach akcji została przygotowana przez K. Miecznik oraz N. Bęza z klasy III B prezentacja na temat wybranych owoców i ich zalet oraz quiz sprawdzający wiedzę dzieci. Do przeprowadzenia zajęć z uczniami potrzebni byli prelegenci i to wyzwanie podjęły autorki prezentacji oraz A. Rozwadowska, A. Skórska z klasy III C oraz A. Szostak i M. Frukacz z klasy 7c. Plakat informacyjny przygotowały K. Jurek i W. Orzeszak z klasy 8 b, zaś  fotorelacją z akcji zajęła się A. Mazur z klasy III C.   Akcja nie mogłaby się odbyć bez udziału rodziców. Tym razem owoce do degustacji ofiarowali szkole państwo Rozwadowscy, za co w imieniu dzieci serdecznie dziękujemy.  Działalność profilaktyczno-zdrowotna to jeden z kilku obszarów działalności szkolnego koła PCK, szczególnie chętnie realizowany przez uczniów pracujących w kole. Być może przyczyną jest fakt, iż uczniowie sami proponują różne działania, zwykle na rzecz młodszych koleżanek i kolegów, na etapie realizacji uczą się planowania pracy zespołowej oraz odpowiedzialności za efekt finalny.

Aneta Michalczyk – opiekun szkolnego koła PCK

IMG_1801.JPG IMG_1808.JPG IMG_1813.JPG

IMG_1815.JPG IMG_1816.JPG IMG_1818.JPG

IMG_1819.JPG IMG_1824.JPG