W dniu 17. maja grupa 26 uczniów klas 7 i 8 wzięła udział w warsztatach  zorganizowanych na terenie Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN w Jastrzębcu. Uczniowie obejrzeli krótki film prezentujący zakres badań Instytutu oraz jego dokonania w dziedzinie nauki oraz wysłuchali dwóch bardzo ciekawych wykładów. Wykład na temat właściwości prozdrowotnych alg morskich zaprezentowała  pani dr Monika Hejna, natomiast w zagadnienie stresu oksydacyjnego i jego wpływu na życie ludzi wprowadził pan dr hab. Artur Jóźwik.

Po poczęstunku młodzież wzięła udział w prezentacji Laboratorium Hodowli Komórkowej oraz Laboratorium Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz. Pokaz oznaczania zawartości witaminy C w sokach zaprezentował pan mgr Kamil Wysocki. Warsztaty uświadomiły nam jak ważne jest w naszym życiu to, co zjadamy. Doskonałym  podsumowaniem spotkania było zacytowane przez pana dr A .Jóźwika za Hipokratesem zdanie „niech żywność będzie Twoim lekarstwem a lekarstwo Twoją żywnością”. W takim właśnie kierunku zmierza rozwój nauki odnośnie trendów i technologii w żywieniu. Bardzo dziękujemy za możliwość udziału w tym ciekawym wydarzeniu naukowym. Nasi uczniowie nie tylko wzbogacili swoją wiedzę z zakresu biologii i chemii,  ale również mieli okazję dowiedzieć się, na czym polega praca naukowca, co być może wpłynie na dokonywane przez nich wybory w przyszłości.

Aneta Michalczyk- koordynator wyjazdu

438060397_380570614341293_4770737335744193057_n.jpg 438065508_25574419158868258_4399541565720211460_n.jpg 438069821_2411434272386738_2676299998698093276_n.jpg

438083418_468409092526494_1592826238525020220_n.jpg 438083502_1232289021067995_9135100872310464653_n.jpg 438083525_1204559803882775_1006266424684210490_n.jpg

438094983_1204593787578416_2736444381740349498_n.jpg 438095151_971059837625014_6277198575366229399_n.jpg 438102025_858678072947631_2762350796154354215_n.jpg

438137583_462733279544653_1382279919110712241_n.jpg 440598692_974241784208999_1036162454843563766_n.jpg