W dniu 17. maja grupa 26 uczniów klas 7 i 8 wzięła udział w warsztatach  zorganizowanych na terenie Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN w Jastrzębcu. Uczniowie obejrzeli krótki film prezentujący zakres badań Instytutu oraz jego dokonania w dziedzinie nauki oraz wysłuchali dwóch bardzo ciekawych wykładów. Wykład na temat właściwości prozdrowotnych alg morskich zaprezentowała  pani dr Monika Hejna, natomiast w zagadnienie stresu oksydacyjnego i jego wpływu na życie ludzi wprowadził pan dr hab. Artur Jóźwik.

Po poczęstunku młodzież wzięła udział w prezentacji Laboratorium Hodowli Komórkowej oraz Laboratorium Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego oraz Pasz. Pokaz oznaczania zawartości witaminy C w sokach zaprezentował pan mgr Kamil Wysocki. Warsztaty uświadomiły nam jak ważne jest w naszym życiu to, co zjadamy. Doskonałym  podsumowaniem spotkania było zacytowane przez pana dr A .Jóźwika za Hipokratesem zdanie „niech żywność będzie Twoim lekarstwem a lekarstwo Twoją żywnością”. W takim właśnie kierunku zmierza rozwój nauki odnośnie trendów i technologii w żywieniu. Bardzo dziękujemy za możliwość udziału w tym ciekawym wydarzeniu naukowym. Nasi uczniowie nie tylko wzbogacili swoją wiedzę z zakresu biologii i chemii,  ale również mieli okazję dowiedzieć się, na czym polega praca naukowca, co być może wpłynie na dokonywane przez nich wybory w przyszłości.

Aneta Michalczyk- koordynator wyjazdu


Szukaj

       

 

14 października 2024r.
Dzień Edukacji Narodowej
1 listopad 2024
Wszystkich Świętych
11 listopad 2024
Narodowe święto Niepodległości
23 grudnia - 1 stycznia 2025
Zimowa przerwa świąteczna