W dniach 5 – 9 maja uczniowie klasy 6d mieli możliwość na wielu przedmiotach. realizowania pilotażowo projektu na temat „Czekolada” metodą STEAM, która polega na łączeniu nauki, technologii, sztuki, matematyki. Na języku polskim pisali charakterystykę batonów czekoladowych, a na języku angielskim zgłębiali słownictwo związane z przepisami i spożywaniem czekolady.

Na muzyce napisali słowa piosenki o czekoladzie. Podczas historii poznawali drogę kakao do Europy i historię Fabryki Wedla w Polsce. Na geografii stworzyli mapę myślową dotyczącą warunków i obszarów uprawy kakao na świecie, producentów czekolady w Europie i w Polsce, a także wybierali najlepszą polską gorzką czekoladę. Na biologii analizowali korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją czekolady oraz badali wpływ temperatury na jej rozpuszczalność. Na matematyce rozwiązywali zadania, których treścią była czekolada, a na technice uczniowie zrobili swoje smakowe batony czekoladowe. Na informatyce przygotowali prezentacje multimedialne "Historia czekolady – od nasion do tabliczki". Uczniowie podjęli również czekoladowe wyzwanie na zajęciach z plastyki, przedstawiając w swoich pracach „Czekoladowy świat”.

Nauczyciele bardzo kreatywnie włączyli „czekoladowe treści” do swoich przedmiotów, dzięki czemu uczniowie mogli zgłębić kluczowy temat wielotorowo. Podczas zajęć pracowali z dużym zaangażowaniem i zainteresowaniem w różnych grupach, pełnili różne role, i rozwijali różne kompetencje. Byli zadowoleni z różnorodności podejmowanych zadań i wyzwań. Uznali, że był to dla nich ciekawy i smakowity tydzień.

Jolanta Januszewicz

Wychowawca klasy 6d


Szukaj

       

 

 17 - 22 kwietnia 2025
Wiosenna przerwa świąteczna
13 - 15 maja 2025
Egzamin ósmoklasisty
26 - 30 maja 2025
Tydzień wyjazdowy
27 czerwca 2025
Zakończenie zajęć dydaktycznych