We wtorek 12 grudnia tego roku, w ramach poznawania kultury kulinarnej Wietnamu, programu „Wietnam od kuchni”, byliśmy gośćmi wietnamskiej restauracji „Sinh Sinh” w Raszynie. Obydwie klasy trzecie gimnazjum, ze swoimi wychowawczyniami panią Anną Miecznik i panią Anetą Michalczyk, wybrały się na specyficzną wycieczkę „orientalną”. Uczniom towarzyszyła wietnamska asystentka pani Anna Nguyen i pedagog kulturowy Sławomir Stoczyński.
Szczególną rangę temu wydarzeniu nadawała obecność z nami pani dyrektor Małgorzaty Perzyny i pani wicedyrektor Marii Borucińskiej. Jedząc obiad w kameralnym wnętrzu wietnamskiej restauracji porównywaliśmy menu z tym, które degustowaliśmy w ubiegłym roku w restauracji chińskiej. Okazało się, że wietnamskie jedzenie jest wprawdzie podobne do chińskiego, jednak różni się od niego własnym specyficznym charakterem, ale także wpływem kuchni francuskiej. (Jak wiadomo Wietnam był dla Francji zamorską kolonią). Mamy więc tu do czynienia z ciekawym przenikaniem i asymilacją elementów różnych kultur. W tym przypadku tzw. kultur stołu. Dzięki temu obiadowi potrafimy kojarzyć kuchnie wietnamską z czymś więcej niż, skądinąd bardzo smacznymi, sajgonkami. Swoje zadowolenie i wdzięczność uczniowie wyrazili gromkimi oklaskami, których adresatem był pan Sinh kucharz, którego nazwisko jest w nazwie restauracji. Podziękowaliśmy także miłym kelnerom, Wietnamczykom, których ojciec studiował w Polsce naszą literaturę, stając się specjalistą od twórczości Mieczysława Jastruna. Obiad ten był kolejną okazją do poznania specyficznego elementu kultury naszych wietnamskich uczniów i relacji polsko-wietnamskich.
Sławomir Stoczyński