W lutym uczniowie z klasy 2b i 3c w ramach zajęć z Zielarni mieli okazję rozwijać swoje zdolności kulinarne, piekąc pyszne i zdrowe ciasteczka ziołowe. Uczniowie przekonali się, że min.: macierzanka, kardamon, nasiona kopru włoskiego, anyż, kolendra, kurkuma, gałka muszkatołowa mogą wzbogacić smak słodkości, wykazując jednocześnie zdrowotne działanie. Zajęciom towarzyszyły pozytywne emocje.
A oto przepis na kruche ziołowe ciasteczka
Składniki: 200 g mąki pszennej, owsianej lub orkiszowej (niepełna szklanka), plus mąka do podsypania;150 g masła;100 g cukru (można użyć cukru brązowego lub ksylitolu); 3 żółtka, 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 łyżka macierzanki; 1 łyżka nasion kopru włoskiego; 1 łyżeczka rozmarynu; 1 łyżeczka nasion anyżu; 1 łyżeczka nasion kolendry ;1 łyżeczka kardamonu, po szczypcie kurkumy, gałki muszkatołowej i soli; ziarno sezamu i siemienia lnianego.
Wykonanie: Wszystkie zioła mielimy w młynku i mieszamy razem z mąką oraz z cukrem. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, żółtka, jogurt i zagniatamy ciasto. Masę ciasteczkową formujemy w wałeczek, owijamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Wyciągamy i formujemy ciasto, układając je na papierze do pieczenia. Na wierzchu posypujemy ziarnem sezamu i siemienia lnianego, delikatnie wgniatając. Blaszkę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 min/180 °C, najlepiej w piekarniku z termoobiegiem.
SMACZNEGO !
Joanna Bałazy