W ostatni piątek stycznia uczennice koła biologicznego oraz PCK zostali zaproszeni do udziału w warsztatach kulinarnych. Panie Aneta Michalczyk oraz Joanna Bałazy zaproponowały uczniom przygotowanie kruchych ziołowych ciasteczek. Sala lekcyjna przybrała formę pracowni cukierniczej a sami uczestnicy zajęć wyposażeni zostali w odzież ochronną. Uczniowie również mogli współuczestniczyć w gromadzeniu potrzebnych składników. Przepis jest oryginalny a same ciastka pachną ziołami, są delikatne i kruche.
Przyprawy, które wchodzą w ich skład wpływają pozytywnie na nasz układ pokarmowy. Jedną z przypraw jest kurkuma, której główny składnik kurkumina wykazuje aktywność antyoksydacyjną, przeciwwirusową, antybakteryjną, przeciwgrzybiczną oraz przeciwnowotworową. Ponadto powoduje ona wzrost poziomu glutationu, związku o właściwościach przeciwutleniających. Kurkumina działa ochronnie na przewód pokarmowy – zapobiega zaburzeniom trawienia, wykazuje działanie przeciwwrzodowe oraz oczyszcza organizm. Nasze ciastka przeznaczyliśmy do degustacji podczas XXXI finału WOŚP w naszej szkole.
Aneta Michalczyk, Joanna Bałazy