W ostatni piątek stycznia uczennice koła biologicznego oraz PCK zostali zaproszeni do udziału w warsztatach kulinarnych. Panie Aneta Michalczyk oraz Joanna Bałazy zaproponowały uczniom przygotowanie kruchych ziołowych ciasteczek. Sala lekcyjna przybrała formę pracowni cukierniczej a sami uczestnicy zajęć wyposażeni zostali w odzież ochronną. Uczniowie również mogli współuczestniczyć w gromadzeniu potrzebnych składników. Przepis jest oryginalny a same ciastka pachną ziołami, są delikatne i kruche.

Przyprawy, które wchodzą w ich skład wpływają pozytywnie na nasz układ pokarmowy. Jedną z przypraw jest kurkuma, której główny składnik kurkumina wykazuje aktywność antyoksydacyjną, przeciwwirusową, antybakteryjną, przeciwgrzybiczną oraz przeciwnowotworową. Ponadto powoduje ona wzrost poziomu glutationu,  związku o właściwościach przeciwutleniających. Kurkumina działa ochronnie na przewód pokarmowy – zapobiega zaburzeniom trawienia, wykazuje działanie przeciwwrzodowe oraz oczyszcza organizm.  Nasze ciastka przeznaczyliśmy do degustacji podczas XXXI finału WOŚP w naszej szkole.

Aneta Michalczyk, Joanna Bałazy


Szukaj

       

 

14 października 2024r.
Dzień Edukacji Narodowej
1 listopad 2024
Wszystkich Świętych
11 listopad 2024
Narodowe święto Niepodległości
23 grudnia - 1 stycznia 2025
Zimowa przerwa świąteczna