W ostatni piątek stycznia uczennice koła biologicznego oraz PCK zostali zaproszeni do udziału w warsztatach kulinarnych. Panie Aneta Michalczyk oraz Joanna Bałazy zaproponowały uczniom przygotowanie kruchych ziołowych ciasteczek. Sala lekcyjna przybrała formę pracowni cukierniczej a sami uczestnicy zajęć wyposażeni zostali w odzież ochronną. Uczniowie również mogli współuczestniczyć w gromadzeniu potrzebnych składników. Przepis jest oryginalny a same ciastka pachną ziołami, są delikatne i kruche.

Przyprawy, które wchodzą w ich skład wpływają pozytywnie na nasz układ pokarmowy. Jedną z przypraw jest kurkuma, której główny składnik kurkumina wykazuje aktywność antyoksydacyjną, przeciwwirusową, antybakteryjną, przeciwgrzybiczną oraz przeciwnowotworową. Ponadto powoduje ona wzrost poziomu glutationu,  związku o właściwościach przeciwutleniających. Kurkumina działa ochronnie na przewód pokarmowy – zapobiega zaburzeniom trawienia, wykazuje działanie przeciwwrzodowe oraz oczyszcza organizm.  Nasze ciastka przeznaczyliśmy do degustacji podczas XXXI finału WOŚP w naszej szkole.

Aneta Michalczyk, Joanna Bałazy


Szukaj

       

 

10 września 2025
Zebranie z rodzicami uczniów klas 1-3 oraz grup przedszkolnych (godzina 17.30) 
11 września 2025
Zebranie z rodzicami (klasy 4-8), harmonogram:
Klasy 4-6
16.30 – spotkanie w hali
17.00 - zebrania w salach lekcyjnych
17.30 - zebranie klasy 6b
Klasy 7-8
17.00 – spotkanie w hali
17.30 - zebrania w salach lekcyjnych