7 listopada uczniowie klas 1-3 oraz grupy przedszkolne włączyły się do akcji promującej zdrowe nawyki żywieniowe „Zdrowa jesień na talerzu”. Akcja odbyła się w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który obchodzony jest 8 listopada. Jej celem było zachęcenie dzieci do wykonania zdrowego śniadania oraz zwrócenie uwagi na to, jak cenne dla naszego organizmu są warzywa, owoce oraz codzienna aktywność fizyczna.
Dzieci samodzielnie przygotowały bogate w witaminy kolorowe kanapki oraz smaczne przekąski w postaci owocowych sałatek.
Zachętą do zdrowego jedzenia było wspólne przygotowanie posiłku, podczas którego uczniowie wykazali się znaczną kreatywnością. Akcji towarzyszyły lekcje poświęcone zdrowemu odżywianiu, piramidzie żywienia i aktywności fizycznej. Wszystko okraszone sporą dawką uśmiechu.
Wychowawczynie kl. 0-3